Met één mede-eigenaar valt echt niet samen te leven... - Actua mede-eigendom - Kantoor Van Wynsberghe

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Met één mede-eigenaar valt echt niet samen te leven...

Kantoor Van Wynsberghe
Gepubliceerd door in Leven in mede-eigendom ·
Indien een huurder in een appartementsgebouw erge hinder veroorzaakt, kan hij aan de deur gezet worden. Hoe zit dat echter als het geen huurder is, maar een mede-eigenaar die het iedereen lastig maakt? Is daar ook iets aan te doen?
Eén bewoner die alles verpest
Jammer genoeg komt dat dikwijls voor... U bent syndicus in een gebouw waar alle bewoners getreiterd worden door één vervelende bewoner. Het kan zijn dat hij zijn voeten veegt aan de leefregels die voorzien zijn in het reglement van mede-eigendom, hij zorgt regelmatig voor lawaaihinder ’s nachts, terroriseert de andere bewoners, krijgt dealers op bezoek, enz.

Er moet iets gebeuren... Daar is iedereen in het gebouw het over eens. Is de onruststoker in het gebouw een huurder, dan is het al bij al niet zo moeilijk om in te grijpen. U kunt dan als syndicus in de eerste plaats bij de verhuurder gaan aankloppen. Hij is het immers die het contract sloot met de huurder. Veroorzaakt de huurder echt veel hinder, dan kan de verhuurder aan de rechter vragen om de huur om die reden te ontbinden.

Goed om te weten. Zelfs als de verhuurder niet meewerkt, kan de vereniging van mede-eigenaars (VME) zelf naar de rechter stappen om de huurder eruit te laten zetten. Dat werd in het verleden al meermaals door de rechter beslist.

Wat als het een mede-eigenaar is?
Dan is optreden al gecompliceerder... Is de storende bewoner zelf eigenaar, dan is het uiteraard minder evident om op te treden. Eigendom is immers een recht dat sterk beschermd wordt.

Maar niet onmogelijk! Ook het grondrecht van de eigendom kan echter in botsing komen. De andere eigenaars hebben immers ook recht op het rustig gebruik en genot van hun appartement. Worden deze rechten verstoord, dan moet de rechter een afweging maken tussen beide partijen.

Onlangs een eerste uitspraak daarover... Nog niet zo lang geleden moest een rechter zich daarover voor het eerst uitspreken (vred. Anderlecht II, 17.12.2014) . Eén mede-eigenaar in een appartementsgebouw hield zich niet aan de regels van het reglement van mede-eigendom. Bovendien brulde hij op ieder moment van de dag, wat voor de andere bewoners extreem zware hinder veroorzaakte. De VME wilde daarom die éne mede-eigenaar eruit laten zetten.

Wat vond de rechter? In eerste instantie gaf hij de storende mede-eigenaar nog een laatste kans om zijn gedrag aan te passen en de hinder te beperken. Toen bleek dat ook dat niets uithaalde en de hinder voortduurde, besliste hij effectief om die mede-eigenaar eruit te laten zetten.

Uit zijn eigendom zetten? Neen, dat niet. De mede-eigenaar verliest op basis van het vonnis zijn eigendom op zich uiteraard niet. Hij kan zijn appartement dus nog verkopen of verhuren. De rechter besliste wel dat de eigenaar uit het feitelijk gebruik van zijn appartement gezet werd. Voor zover hij niet vrijwillig vertrok, kon de VME een gerechtsdeurwaarder inschakelen om hem en de andere bewoners uit het appartement te zetten. De mede-eigenaar werd er dan dus uit gezet, op dezelfde manier zoals een huurder eruit gezet zou worden. De mede-eigenaar mocht zich bovendien niet meer vertonen in het gebouw. Deed hij dat toch, dan kon hij eruit gezet worden en kreeg hij een dwangsom van € 1.000.

Een belangrijk precedent? Toch wel, al zal het enkel in extreme situaties toegepast worden. Het blijft belangrijk als stok achter de deur.

Niet enkel storende huurders in het gebouw, maar ook een mede-eigenaar kan uit het gebouw gezet worden, besliste de rechter. Het recht op eigendom is immers niet absoluut en kan in extreme gevallen ingeperkt worden als het in botsing komt met de rechten van de andere bewoners in het gebouw.

Bron: Tips en advies vastgoed
Kantoor Van Wynsberghe Bvba ©
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu