Uw buur maakt u het leven zuur... - Actua mede-eigendom - Kantoor Van Wynsberghe

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Uw buur maakt u het leven zuur...

Kantoor Van Wynsberghe
Gepubliceerd door in Leven in mede-eigendom ·
Sommige buren veroorzaken zoveel overlast dat het voor de omwonenden niet leefbaar is. De rechter gaf onlangs aan hoe ze het dan het best aanpakken...
Als de overlast niet meer draaglijk is... Spanningen en ruzies tussen buren zijn uiteraard niet uitzonderlijk. Toch zijn er bepaalde buren die het zodanig bont maken en zoveel overlast veroorzaken dat het voor de anderen niet meer leefbaar is.

Is daar iets aan te doen? Gelukkig wel. Als een bepaalde buur echt zijn boekje te buiten gaat, kunnen zijn buren naar de rechter stappen op basis van overmatige burenhinder. In appartementsgebouwen is het kwestie om duidelijke afspraken te maken over leefregels in het reglement van orde. Is er één bewoner die daar flagrant zijn voeten aan veegt, dan kan de vereniging van mede-eigenaars hier sancties aan koppelen of naar de rechter stappen.

Tip. Gaat het om een huurder, dan kunnen ze – desgevallend via de eigenaar – vragen om hem uit zijn huurwoning te zetten. De rechter kan ook een dwangsom opleggen om de overlast te doen stoppen. Zo legde de rechter onlangs een buur een dwangsom van € 500 op telkens hij de rust verstoort (vred. Brugge, 28 december 2012) .

Wel een bewijs nodig! Het moeilijkste is dikwijls om te bewijzen dat een bepaalde buur inderdaad overlast veroorzaakt en dat vele buren daaronder lijden. Alleen uw eigen getuigenis is waarschijnlijk onvoldoende om dergelijke drastische maatregelen te bekomen...

De rechter gaf aan hoe u dit aanpakt... Naast de gebruikelijke bewijsmiddelen zoals foto’s, pv’s van de politie of deurwaarder zijn in zo’n geval ook getuigenissen, bv. van andere buren, handig bewijsmateriaal.

Moeten zij dan op de zitting aanwezig zijn? Sinds kort kunnen ze hun verklaring ook op papier zetten. De rechter kan de getuige in kwestie nog altijd vragen toch naar de rechtbank te komen om zijn verhaal te doen, maar dat is zeker niet altijd nodig. Een recente wet (wet van 16 juli 2012) legt wel vast dat zo’n verklaring maar aanvaard kan worden als ze aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Dergelijke verklaring kunt u opvragen op ons kantoor.Kantoor Van Wynsberghe Bvba ©
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu