Rookverbod in appartementsgebouwen - Actua mede-eigendom - Kantoor Van Wynsberghe

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Rookverbod in appartementsgebouwen

Kantoor Van Wynsberghe
Gepubliceerd door in Leven in mede-eigendom ·
Het is al langer een tendens dat men op zoveel mogelijk plaatsen een rookverbod wil invoeren. Ook in appartementsgebouwen wordt hiernaar gevraagd.

Privatieve eigenaren hebben vaak niet graag dat hun bezoekt binnen hun privatieve kavel rookt, en dan komt het voor dat een rookpauze wordt ingelast in de gemeenschappelijke delen …

In de Wet van 22 december 2009 betreffende een algemene regeling voor rookvrije gesloten plaatsen toegankelijk voor het publiek en ter bescherming van werknemers tegen tabaksrook is voorzien dat het niet toegelaten is om te roken in gesloten plaatsen die voor het publiek toegankelijk zijn.

De gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw vallen niet onder dit toepassingsgebied.

Uitzondering is wel het toepassingsgeval waarbij in het appartementsgebouw publieke diensten worden aangeboden (bankfiliaal, postkantoor, …)

We besluiten hier uit dat dat roken in de gemeenschappelijke delen wettelijk niet verboden is.

De AV kan hierover anders (met een 3/4e meerderheid) besluiten en een verbod bestendigen in het reglement van mede-eigendom.

Om dergelijk verbod te voorzien voor binnen de privatieve delen, ligt moeilijker.

Veelal wordt in deze context verwezen naar art. 8 EVRM (recht op gezinsleven, bescherming van de woning) en art. 544 B.W., waardoor een opgelegd rookverbod voor de privatieve delen wellicht niet op te leggen is … (cfr. de gevestigde rechtspraak inzake het verbod op het houden van huisdieren).

Bron: VillaJurisKantoor Van Wynsberghe Bvba ©
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu