MEDE-EIGENDOM - BLOKPOLIS - Actua mede-eigendom - Kantoor Van Wynsberghe

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

MEDE-EIGENDOM - BLOKPOLIS

Kantoor Van Wynsberghe
Gepubliceerd door in Leven in mede-eigendom ·
Naast de blokpolis is toch ook de familiale polis belangrijk!

Het is aan te raden om een blokpolis te voorzien voor alle mede-eigenaars van een appartementsgebouw. Toch moet bij schade ook soms de eigen familiale polis nog tussenkomen, zo bleek uit een uitspraak van Cassatie...

Iedereen verzekerd via de blokpolis

Dat is het veiligste... Op zich is het niet verplicht om een brandverzekering af te sluiten voor het ganse gebouw. In de praktijk voorzien veel statuten dat er een collectieve polis is. Op die manier kan het dan gegarandeerd zijn dat het gebouw behoorlijk verzekerd is.

Wat wordt er gedekt? Doorgaans is er in zo’n blokpolis een standaarddekking zoals die ook in een ‘gewone’ brandverzekering geldt die u als eigenaar neemt. Ook is een ‘allrisk’ polis mogelijk met een nog ruimere dekking. De premie wordt betaald door de vereniging van mede-eigenaars (VME) en de syndicus verrekent dit naar de mede-eigenaars.

Wat zijn aandachtspunten? Van belang is dat de waarde van het gebouw correct ingeschat is en dat het verzekerde kapitaal voldoende hoog is. In dat geval zal de verzekeraar volledig de waarde van de schade vergoeden. Wanneer niet de volledige waarde verzekerd wordt, kan immers de evenredigheidsregel door de verzekeraar toegepast worden. Deze houdt in dat de verzekeraar bij onderverzekering slechts een pro-ratadeel van de schade moet vergoeden. Zorg er ook voor dat de gemene delen (o.a. de lift!) mee verzekerd zijn.

Tip. Belangrijk is ook of er een dekking rechtsbijstand is na brand. Die polis zal de gerechtskosten dan betalen bij een conflict.

De schade verhalen bij de schuldige?

Iemand veroorzaakt de schade.Dat is zo’n gebouw dikwijls het geval... Stel, eigenaar A laat zijn bad overlopen, waardoor er niet enkel schade is aan zijn eigen appartement, maar ook aan appartement B.

Blokpolis komt toch tussen? Inderdaad. In eerste instantie worden beide eigenaars vergoed door de blokpolis voor hun schade. Ze verliezen wel de vrijstelling (franchise, meestal zo’n € 250). De verzekeraar vergoedt de nieuwwaarde.

De schade nadien verhalen?Dat kan, zei Cassatie... De eigenaars in een VME worden immers wettelijk als ‘derden’ beschouwd. Dat betekent dan meer bepaald dat mede-eigenaar B zijn schade kan verhalen op mede-eigenaar A. In de praktijk gaat het enkel om de franchise. Dat mede-eigenaar A zal moeten betalen aan de blokpolis komt raar over, want hij is zelf ook aangesloten bij de blokpolis. Toch werd onlangs door het Hof van Cassatie bevestigd dat zo’n verhaal wel degelijk mogelijk is (Cass., 21.10.2016) .

Let op! Dat betekent dus dat de verzekeraar wat uitbetaald werd, kan verhalen op A. Het zal dan echter niet om de nieuwwaarde gaan, maar om de werkelijke waarde. Dat versleten badkamerkastje zal dus voor een lager bedrag vergoed worden.

Goed om te weten. Als niet aangetoond kan worden dat een mede-eigenaar de schadeverwekker is, zal de VME de franchise dragen.

Is dat een probleem? Neen, op zich niet, toch niet als A ook een familiale polis (BA gezin) heeft. De familiale polis vergoedt immers iedere aansprakelijkheid buiten contract die de verzekerde heeft, dus ook de waterschade.

Tip. A doet er dus het best aan als hij brandschade of waterschade veroorzaakt heeft, om er zo snel mogelijk zijn eigen polis BA gezin ook bij te betrekken. De polis zal dan de werkelijke schade vergoeden aan de verzekeraar van de blokpolis.

Een blokpolis komt tussen indien er brand- of waterschade is en dekt de schade aan het eigen appartement en aan dat van de buren. Is er een schuldige van de schade, dan kan de verzekering de schade echter nadien verhalen, zie Cassatie onlangs. Die mede-eigenaar betrekt er dan het best dus ook zijn familiale polis bij.Kantoor Van Wynsberghe Bvba ©
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu