Soepeler regels om blokkeringen tussen mede-eigenaars te voorkomen. Bron "De Tijd" 7/3/2017 - Actua mede-eigendom - Kantoor Van Wynsberghe

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Soepeler regels om blokkeringen tussen mede-eigenaars te voorkomen. Bron "De Tijd" 7/3/2017

Kantoor Van Wynsberghe
Gepubliceerd door in Leven in mede-eigendom ·
Als de aanbevelingen doorgaan, zal één enkele mede-eigenaar niet langer de afbraak en de heropbouw van een appartementsblok kunnen tegenhouden, een situatie waartegen bouwgroep Versluys fulmineerde.

Eén mede-eigenaar zal in de toekomst niet langer de afbraak van een appartementsgebouw kunnen tegenhouden. Dat staat in de aanbevelingen die een werkgroep heeft uitgedokterd om de wet op het mede-eigendom aan te passen.

De werkgroep kwam tot stand op voorzet van de federale minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Behalve twee professoren maakten ook vertegenwoordigers van alle belangengroepen er deel van uit, zoals de notarissen, vastgoedmakelaars, eigenaarsverenigingen, enzovoort.

Het gaat om voorstellen die nog langs de regeringstafel moeten passeren. De minister hoopt alvast nog dit jaar het parlementair werk af te ronden.

Meer flexibiliteit

Een belangrijke doelstelling is flexibilisering doorvoeren in het soms rigide systeem, dat vandaag tot blokkeringen kan leiden, legt professor Vincent Sagaert (KU Leuven) uit.
Nu is de afbraak en de heropbouw van (verouderde) appartementsgebouwen onmogelijk als niet alle mede-eigenaars daarmee akkoord gaan. De werkgroep stelt voor om de afbraak toe te staan van zodra er een vier vijfde meerderheid is. Althans op voorwaarde dat anders de veiligheid of de hygiëne in het gedrang komt of als de kosten van de renovatie de pan uitswingen. Op die manier kan één enkele mede-eigenaar de afbraak niet langer tegenhouden. Er komen wel flankerende maatregelen voor mede-eigenaars die de afbraak en de heropbouw niet kunnen bekostigen. 'Die mede-eiegnaar moet afstand kunnen doen van zijn appartement tegen een vergoeding die de Vrederechter kan vastleggen', zegt Sagaert.
Ook op andere vlakken, wordt de vereiste meerderheid binnen de algemene vergadering gewijzigd. Daar waar voor sommige beslissingen nu een drie vierde meerderheid nodig is, wordt dat teruggebracht tot een twee derde meerderheid. Die meerderheid is nodig voor belangrijke ingepen die het normaal onderhoud of behoud van de mede-eigendom overstijgen.
Voor werken die door de wetgever sowieso verplicht worden opgelegd, zoals dakisolatie of het aanbrengen van dubbel glas, zal een gewone meerderheid ( 50% van de stemmen plus één stem) volstaan.

Voorlopige bewindvoerder

Om een situatie op te lossen waarbij mede-eigenaars met getrokken messen tegenover elkaar staan, stelt de werkgroep voor dat de vrederechter een voorlopig bewindvoerder aan zou kunnen duiden. Dat zou gelden in strikte gevallen en enkel om een geblokkeerde toestand op te lossen. De voorlopige bewindvoerder kan ingrijpende maatregelen nemen.

Reservefonds

Een andere opvallend voorstel is de verplichting om bij te dragen tot een reservefonds. Dat moet ervoor zorgen dat mede-eigenaars bij een grote investering niet plots het volledige bedrag op tafel moeten leggen.Kantoor Van Wynsberghe Bvba ©
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu