Renovatie van appartementen is werk voor professionelen - Actua mede-eigendom - Kantoor Van Wynsberghe

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Renovatie van appartementen is werk voor professionelen

Kantoor Van Wynsberghe
Gepubliceerd door in Technisch beheer ·
De energetische renovatie van appartementsblokken vormt vandaag een uitdaging van formaat.

De besluitvorming onder mede-eigenaars, de opdeling individuele versus gemene delen en de financieringsmechanismen vormen knelpunten.

EEN HERCULESOPDRACHT
De energieverwachtingen bij renovatie zijn nagenoeg ook bekend: tegen 2050 moet elke woning in Vlaanderen voldoen aan maximaal E60. Een herculesopdracht. Zeker voor residenties in mede-eigendom waar zowel technische, als juridische en financiële knelpunten wachten. Om die energienorm te behalen, is er heel wat werk aan de winkel.

JURIDISCHE, TECHNISCHE EN FINANCIËLE UITDAGINGEN
Een ingreep bij de renovatie, kan in mede-eigendom uitdraaien op een (onontwarbaar) kluwen, met name een technisch, juridisch en financieel steekspel. Immers, een verzameling individuen moet beslissen over een gezamenlijke investering.

Telkens is een financieringsmechanisme nodig zijn om een (dringende) renovatie uit te voeren. Om bijvoorbeeld een renovatie aan dak, gevel, spouw, leidingen, koudebruggen aan balkons enz. te financieren, kan idealiter het reservefonds worden aangesproken. Een vergadering van mede-eigenaars kan ook een lening aangaan op maat van de betrokkenen en het renovatieproject, om te vermijden dat elk afzonderlijk een lening moeten afsluiten.

CONCLUSIE
De complexiteit van een renovatieproject in mede-eigendom en de veelheid aan factoren waarmee rekening moet worden gehouden, maken de ervaring en professionalisme van een syndicus onontbeerlijk.

Bron: Vlaamse Confederatie BouwKantoor Van Wynsberghe Bvba ©
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu