Syndicus van gebouwen Brugge
Ga naar de inhoud

Help, mijn buur maakt me gek! Eerste hulp bij vervelende buren

Kantoor Van Wynsberghe
Gepubliceerd door Eline Van Wynsberghe in Leven in mede-eigendom · 8 januari 2020
Help, mijn buur maakt me gek!
 
Eerste hulp bij vervelende buren

Burenruzies, ze komen in iedere buurt voor. Ze ontstaan door overlast. De ene buur heeft of doet iets wat de andere buur stoort. Van die ene buur die net iets te hard de deur achter zich dicht laat vallen, tot het vervelende gebrom van de scooter van zoon of kleinzoon. Vervelende ergernissen stapelen zich op, tot de bom barst. Voorkomen is beter dan genezen, wat kan je doen om tot een positieve oplossing te komen?

 
1.     Wees tolerant
 
Beter een goede buur dan een verre vriend, luidt het spreekwoord. Een goede verstandhouding met de buren is bevorderlijk voor het algemeen welzijn binnen de mede-eigendom.  Bij het wonen in mede-eigendom gebeurt het wel vaker dat je geluiden van buren of mede-bewoners hoort. Dit hoort nu eenmaal bij het wonen in mede-eigendom.
 
 
Doet je buur toch iets waar je hinder van ondervindt? Wacht even af en ga niet meteen klagen. Misschien word je het wel gewoon! Vaak werkt tolerantie immers in twee richtingen: jij neemt de muziek voor lief, hij aanvaardt het lawaai van jouw wasmachine.
 
 
2.     Ga in gesprek
 
Je buren beseffen vaak niet dat jij je ergens aan ergert. Ga rustig het gesprek met de buren aan. Blijf rustig en vertel ze kalm en beheerst wat voor jou het probleem is. Wellicht kunnen jullie afspreken dat de muziek na tien uur zachter gaat, of dat er een deurdranger wordt geïnstalleerd zodat de deur gedempt wordt.
 
 
Verwacht niet dat de buren je met open armen ontvangen.  Jij zou het ook niet leuk vinden als je buren bij jou komen klagen. Geef ze ook de tijd om de klacht te laten bezinken. Formuleer een klacht altijd persoonlijk en gooi geen anonieme briefjes in de brievenbus: bij het lezen van een brief beslist de lezer zelf over nuances en ondertonen, waardoor je brief veel negatiever overkomt dan initieel bedoeld.
 
 
3.     Neem zelf het heft in eigen handen
 
Heb je last van lawaaioverlast door slechte isolatie? Ga zelf actief aan de slag om de overlast te verminderen via jouw zijde van de muur. Dit kan misschien zelfs positief bijdragen tot je energieverbruik!
 
 
4.     Spreek met andere buren
 
Heeft praten niet gewerkt? Leg je oor even te luister bij andere buren. Indien zij er ook last van hebben, kun je eventueel op zoek gaan naar een bemiddelaar zoals de wijkagent. Samen kunnen jullie  misschien tot een oplossing komen.
 
 
5.     Vrederechter als laatste stap
 
Probeer een rechtszaak ten allen tijde te vermijden. Een vrederechter probeert met beide partijen tot een oplossing te komen,  maar legt daarbij vaak een boete op, wat de algemene sfeer er niet op verbeterd. Spontane ontmoetingen in de inkomhal worden op die manier snel ongemakkelijk. Bovendien dien je over alle bewijzen te beschikken wat erg veel energie en tijd kost.

 
 



Terug naar de inhoud