Syndicus van gebouwen Brugge
Ga naar de inhoud

Wat is er nieuw in 2020: de belangrijkste aanpassingen binnen de wetgeving van mede-eigendom

Kantoor Van Wynsberghe
Gepubliceerd door Eline Van Wynsberghe in Leven in mede-eigendom · 24 januari 2020
Nieuw in 2020: De belangrijkste aanpassingen binnen de wetgeving van mede-eigendom

Een nieuw jaar, dat betekent dat er steevast nieuwe regels van kracht worden. Wij bundelden de belangrijkste aanpassingen van de wetgeving binnen mede-eigendom: van isolatienormen tot rookmelders.

 
1.       Dakisolatie- en dubbelglasnorm
 
De belangrijkste en veruit de bekendste aanpassing op 1 januari 2020 is zonder twijfel de dak- en raamisolatienorm. Vanaf 2020, wordt een goede dak- en raamisolatie immers verplicht, ook voor woningen die vóór 2006 op het elektriciteitsnet werden aangesloten.  Dit betekent dat het dak voldoende moet geïsoleerd worden en dat de ramen dubbel glas moeten krijgen. Gebeurt dit niet, riskeert u dat de woning ongeschikt wordt verklaard.

 
Concreet betekent dit dat de R-waarde of warmteweerstand van het dak minimaal 0,75m² K/W moet bedragen. Dit komt ongeveer overeen met een isolatielaag  van zo’n 3 à 4 cm, afhankelijk van het isolatiemateriaal dat wordt gebruikt. Alle ramen in de leefruimte, keuken, slaapkamer en badkamer dienen bovendien over dubbel glas te beschikken.

 
Voor elke overtreding krijgt u strafpunten toegekend. Vanaf 2020 kan het aantal strafpunten oplopen tot 15, waardoor de woning in aanmerking komt om ongeschikt te worden verklaard. Voldoet het dak in een appartementsgebouw niet aan de isolatienormen? Dan krijgt elk appartement in dat gebouw evenveel strafpunten, tenzij de energiescore van uw appartement lager is dan 400 kwh/m².
 

Tip: Schakel een isolatiespecialist in, die heeft de nodige kennis en ervaring om de isolatie af te stemmen op jouw situatie.  

 
2.       Uitbreiding energieprestatiecertificaat
 
Het energieprestatiecertificaat is een manier om kopers, huurders en eigenaars vlot te informeren over de energieprestatie van een gebouw. Vanaf 2020 moeten ook niet-residentiële gebouwen zoals een winkel, kantoor of praktijk over een dergelijk EPC beschikken wanneer ze te huur of te koop worden gesteld.

 
Vanaf 2020 is het mogelijk om een energieprestatiecertificaat op te stellen voor de algemene delen van een gebouw. Dit certificaat heeft dan als doel om mede-eigenaars te informeren over de stappen die moeten worden gezet om een energiezuinige renovatie op te starten.  Vanaf 2022, wordt het EPC-gemene delen  bovendien verplicht.

 
Voor ingrijpende energetische renovaties, wordt het maximaal toegelaten E-pijl, de maat die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is,  vanaf 2020 bovendien verlaagt van E40 naar E35.

 
3.       Rookmelders: verplicht of niet?
 
Vanaf 2020 is een rookmelder verplicht in alle woningen. In appartementsgebouwen betekent dit dat er in elk appartement een rookmelder moet geïnstalleerd worden.

 
Voor de algmene delen liggen de zaken wat anders. In een zolder of een kelder waar een technische installatie (b.v. centrale verwarmingsketel, gaskraan of liftmechaniek) staat, moet ook steeds een rookmelder geïnstalleerd worden, onafhankelijk of het om een gemeenschappelijke of privatieve kelder of zolder gaat.

 
Indien er geen technische installatie is, hangt de verplichting af van de toegangsweg naar de zolder of kelder. Is deze bereikbaar zonder de algemene delen te doorkruisen? Dan is een rookmelder verplicht. Worden de algemene delen wel doorkruist, dan is er geen verplichting. De rookmelder is bovendien niet verplicht als er een branddetectiesysteem is in het gebouw dat gekeurd is en gecertificeerd door een daartoe erkend organisme.  Hoewel het dus niet altijd verplicht is, is het plaatsen van een rookmelder op de kelderverdieping geen overbodige luxe.



Terug naar de inhoud