Verdeling algemene kosten tussen huurder en verhuurder - Actua mede-eigendom - Kantoor Van Wynsberghe

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Verdeling algemene kosten tussen huurder en verhuurder

Kantoor Van Wynsberghe
Gepubliceerd door in Leven in mede-eigendom ·
Principieel moeten de verdeling van de gemeenschappelijke kosten gebeuren door de verhuurder, tenzij de syndicus ook optreedt als zijn rentmeester voor de verhuurder.

Huurcontract met forfaitaire kosten

Met de huurder kan er een forfaitair bedrag per maand afgesproken worden. In dit geval dient geen afrekening gemaakt te worden.

Huurcontract met werkelijke kosten

Meestal bepaalt het huurcontract echter dat de werkelijke kosten doorgerekend zullen worden aan de huurder. Een mede-eigenaar-verhuurder zal vaak proberen om zo veel mogelijk gemeenschappelijke kosten die hij moet betalen door te schuiven naar zijn huurder.

Soms vraagt de verhuurder aan de syndicus die rekening rechtstreeks naar de huurder te sturen of een verdeling op te maken. De syndicus heeft echter geen contract met de huurder en kan die betaling niet opeisen. Dit moet de mede-eigenaar-verhuurder zelf doen.

Rentmeesterschap

Als syndicus kunt u die dienstverlening echter wel aanbieden in de hoedanigheid van rentmeester voor het betreffende appartement. Hiervoor is een aparte beheersovereenkomst nodig tussen de syndicus en de mede-eigenaar-verhuurder met een aparte rentmeester-vergoeding.

Welke kosten voor de huurder?

Daarover is zeer veel discussie. Het best is om in het huurcontract een lijst met deze kosten op te nemen en op die manier heel duidelijke afspraken te maken met de huurder.

Wanneer de huurovereenkomst niets voorziet, worden alle brede onderhouds- en verbruikskosten ten laste van de huurder gelegd zoals verwarming, water, elektriciteit, periodieke onderhoudskosten (lift, verwarming), evenals de kosten voor onderhoudspersoneel en aankopen die nodig zijn voor het onderhoud, bv. schoonmaakproducten. Ook kleine herstellingen mag u aan uw huurder aanrekenen.

Welke kosten voor de verhuurder?

De mede-eigenaar-verhuurder zal normaal gezien de herstelling van een parlofooninstallatie of herstellingen aan de centrale verwarming en elektrische installaties moeten betalen, tenzij de schade veroorzaakt is door de huurder.

De syndicusvergoeding kunt u principieel niet volledig door de huurder laten betalen, maar wel voor een deel.

Conclusie

Als mede-eigenaar-verhuurder raden wij u aan om een lijst in het huurcontract op te nemen met duidelijke afspraken. Om elke vorm van discussie met uw huurder te vermijden kunt u ook een beheersovereenkomst afsluiten met uw syndicus, die dan zelf instaat voor de verhuur, het opmaken van het huurcontract en de verdeling van de gemeenschappelijke kosten.

Bron: Tips & Advies vastgoed.
Kantoor Van Wynsberghe Bvba ©
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu