Syndicus van gebouwen Brugge
Ga naar de inhoud

Inbraakpreventie: wat kun je doen om ongewenst bezoek buiten de deur te houden?

Kantoor Van Wynsberghe
Gepubliceerd door Eline Van Wynsberghe in Leven in mede-eigendom · 11 februari 2020
Inbraakpreventie in appartementsgebouwen
Inbraakpreventie: wat kun je doen om ongewenst bezoek buiten de deur te houden?

Wie op een vierde verdieping van een appartementsgebouw woont, waant zich vaak hoog en droog, ver weg van het inbraakgevaar van de villawijken. Vergis je echter niet: de gemiddelde “appartementsinbreker” slaat het vaakst toe tussen 15u en 17u en heeft amper 3 minuten nodig om binnen te raken. Gelukkig zijn er een aantal zaken die u zelf kunt ondernemen om inbrekers te ontmoedigen. Maatregelen zijn onder te verdelen in vier categorieën: sociale, organisatorische, mechanische en elektronische maatregelen.

1. Sociale maatregelen
Sociale controle is ook vandaag nog een van de meest belangrijke maatregelen om inbraken te voorkomen. Bevorder de algemene sfeer binnen je gebouw en ken je buren. In een omgeving waar buren elkaar niet kennen, kunnen inbrekers anoniem rondlopen en hun slag slaan. En wat heb je aan een loeiend alarm als er niemand op reageert? Goede contacten en afspraken zorgen voor een veilig gebouw. Let bij afwezigheid op elkaars woning, misschien kun je zelfs vragen om de brievenbus leeg te maken of de planten water te geven. De ene dienst is de andere waard! Merk je op dat een persoon zich verdacht gedraagt, twijfel dan niet en bel de politie.

2. Organisatorische maatregelen
Veilig wonen is vaak een kwestie van goede leefgewoonten. Je hebt er niets aan je appartement te beveiligen met de beste sloten, als je vergeet het raam of de deur op slot te doen.

  • Sluit ramen (ook dak-of badkamerramen) en deuren en verwijder de sleutels aan de binnenkant, ook al is het maar voor even.
  • Laat geen waardevolle voorwerpen in het zicht staan en sluit rolluiken en gordijnen.
  • Sluit bergplaatsen af om te vermijden dat een inbreker hulpmiddelen zoals een ladder, koevoet of beitel vindt om zijn slag te slaan. Laat gereedschap nooit rondslingeren.
  • Geef je woning een bewoonde indruk: laat in bepaalde kamers een lampje branden.
  • Hang geen nota van afwezigheid aan de deur.
  • Beheer je sleutels en badges goed. Verstop ze niet op voorspelbare plaatsen zoals onder voetmatten of in de bloembak. Een gespecialiseerde inbreker weet deze zeker te vinden.
  • Let er op dat de hoofdingang gesloten is wanneer je vertrekt.
  • Laat geen onbekenden binnen in het gebouw. Inbrekers glippen soms gewoon mee binnen als iemand beneden binnen of buiten gaat, zonder dat ze ergens moeten aanbellen. Soms bellen ze wel aan en geraken ze binnen met een smoes. Gebruik de parlofoon of videoparlofoon zoals het hoort: laat iedereen zich kenbaar maken vooraleer je open doet. Tip: medewerkers van een instelling zoals thuiszorg komen nooit onaangekondigd, maar maken een afspraak.
  • Hou de gemeenschappelijke ruimten proper en gezellig. Signaleer panne of verloedering op tijd.

3. Mechanische maatregelen
Door een aantal aanpassingen kun je het inbrekers al heel wat moeilijker maken om binnen te breken: goede veiligheidssloten, degelijke buitendeuren, inbraak werende beglazing. Stad Brugge stelde een overzichtelijke gids samen van de verschillende mogelijkheden. Je vindt de gids hier. Een aanrader is het inwinnen van techno preventief advies. Een specialist ter zake gaat op zoek naar de zwakke plekken van je woning en geeft je meteen een aantal tips. Soms zijn er zelfs een aantal premies of belastingvermindering te verkrijgen bij het nemen van inbraakpreventieve maatregelen.

4. Elektronische maatregelen
Een degelijk alarmsysteem kan een goede aanvulling zijn op alle voorgaande maatregelen. Het helpt bovendien om inbrekers af te schrikken!

Toch slachtoffer geworden van een inbraak? Contacteer de politie en meld verloren waardevolle documenten zoals bankkaarten en identiteitspapier bij de betreffende instanties. Vervang vervolgens zeker alle sloten en neem de nodige inbraakpreventieve maatregelen om volgende pogingen te voorkomen.






Terug naar de inhoud