renovatiewerken - Kantoor Van Wynsberghe

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Vragen
4. Er zijn grote renovatiewerken nodig aan het gebouw waar ik woon maar er is geen 3/4 meerderheid van de eigenaars akkoord. Is daar iets aan te doen?

Naar de vrederechter stappen? Dat kan in sommige gevallen een oplossing zijn. De vrederechter kan immers optreden indien een aantal mede-eigenaars misbruik maakt van haar minder­heid om een bepaalde beslissing te blokkeren.

Herstelling is nodig, zegt de rechter... Onlangs oordeelde de vrederechter (Etterbeek, 21 november 2011) dat enkele mede-eigenaars ten onrechte een beslissing blokkeerden voor een noodzakelijke vervanging van de lift. De andere mede-eigenaars konden immers aantonen dat door de staat en ouderdom van de lift en de vele pannes die er waren, de vervanging echt noodzakelijk was.

Kunt u dit ook inroepen? Als mede-eigenaar kunt u dit inderdaad inroepen indien blijkt dat noodzakelijke renovatiewerken afgekeurd worden­. U moet dan uiteraard wel aantonen dat de werken effectief nodig zijn om het gebouw in een normale staat te brengen.

Een minderheid die blokkeert. Voorwaarde is ook dat een minderheid van de stemmen op de vergadering de beslissing blokkeert. Bent u dus de enige die vóór de herstellingswerken is, dan kunt u zich er in principe niet op beroepen.

Tip. De rechter kan ook dan nog de werken toestaan indien u extra benadeeld wordt. Het is immers mogelijk dat bv. het dak versleten is en dat u als eigenaar van het dakappartement als enige daar last van ondervindt.

Wat is dan precies het gevolg? Stelt de rechter vast dat er effectief sprake is van misbruik van minderheid, dan kan de rechter zelf in de plaats van de vereniging van mede-eigenaars een beslissing nemen.
Kantoor Van Wynsberghe Bvba ©
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu